w e d s t r i j d z a k e n

Rondom wedstrijden moet er veel geregeld worden. Je leider of aanvoerder is het eerste aanspreekpunt wanneer er voor, tijdens of na de wedstrijd iets bijzonders aan de hand is. In sommige gevallen moet het bestuur ingeschakeld worden. Hieronder de belangrijkste zaken die je moet weten als leider, aanvoerder, maar ook als speler.

Spelerspasjes
Een speler mag alleen spelen als hij in het bezit is van een geldige spelerspas van de KNVB. De spelerspassen zijn tegenwoordig digitaal en te zien via een speciale app waar de aanvoerder en scheidsrechter in kunnen kijken. Als er geen pasje is mag je niet spelen, ook niet op vertoon van een geldige legitimatie.

Op tijd afmelden
Ieder lid dient zich bij een blessure of verhindering tijdig af te melden bij de aanvoerder of leider van zijn team. Regel is uiterlijk de dag voor de wedstrijd vóór 18:00 uur. Alleen dan is er nog voldoende tijd om andere spelers te regelen.

Te weinig spelers
Indien een team te weinig spelers heeft, kan de aanvoerder of leider zelf spelers van andere Lotus-teams benaderen. Alle spelers mogen het hele seizoen in alle teams uitkomen, zonder beperking van een maximaal aantal wedstrijden. De telefoonnummers van alle leden staan in het competitieboekje, dat elk lid bij aanvang van de competitie ontvangt. Een wedstrijd kan alleen doorgang vinden indien minimaal 4 spelers aanwezig zijn.

Zaal
De thuisspelende vereniging is verantwoordelijk voor een goede gang van zaken bij de wedstrijden. Als er bij thuiswedstrijden een tafel, 2 stoelen en scorebord ontbreekt, zet deze dan voor aanvang van de wedstrijd aan de zijlijn ter hoogte van de middenlijn klaar.

Doorgang van wedstrijden
Een wedstrijd moet altijd doorgang vinden. Als er geen scheidsrechter aanwezig is, moet de thuisspelende ploeg voor een scheidsrechter zorgen. Het niet spelen van een wedstrijd levert hoge boetes op van de KNVB. ZVV Lotus zal deze boetes altijd verhalen op het desbetreffende team. Zorg er daarom voor dat een wedstrijd altijd wordt gespeeld.

Geen scheidsrechter
Is er geen scheidsrechter aanwezig, laat dit dan altijd vermelden op het (digitale) wedstrijdformulier! Om de wedstrijd toch doorgang te laten vinden, zijn er een aantal mogelijkheden:
1. Vraag de scheidsrechter van de vorige wedstrijd of hij wil fluiten.
2. Een van de teamleden fungeert tijdens de wedstrijd als scheidsrechter.
3. Iemand van het andere team fungeert tijdens de wedstrijd als scheidsrechter.
4. Iemand uit het publiek of sporthal fungeert tijdens de wedstrijd als scheidsrechter.

Wedstrijdformulier
Vanaf dit seizoen stapt de gehele zaalvoetbalsport over op het digitale wedstrijdformulier. In tegenstelling tot het veldvoetbal, dat gebruik maakt van het digitale wedstrijdformulier in Sportlink club, gaat het zaalvoetbal werken met een mobiel digitaal wedstrijdformulier (mDWF). Oftewel, een app op de smartphone of tablet. De digitale wedstrijdformulieren worden direct via de app na de wedstrijd verstuurd naar de KNVB. Uitslagen zijn dan vrijwel direct beschikbaar.

Lees hier alles over het mobiel digitaal wedstrijdformulier (mDWF).

Uitslag
Controleer na de wedstrijd altijd de uitslag die de scheidsrechter invult op het digitale wedstrijdformulier. Doe dit in elk geval als je een wedstrijd hebt gewonnen.

Strafzaken
Strafformulieren moeten worden ingevuld indien een speler van de scheidsrechter een straf krijgt en dit ook op het wedstrijdformulier wordt vermeld. De betreffende speler moet dezelfde avond een strafformulier invullen. Dit geldt ook bij een speler van de tegenstander. Dan moet de leider/speler een strafformulier invullen. Ook bij een gestaakte wedstrijd moet een strafformulier worden ingevuld.

Bij melding van een strafzaak op het wedstrijdformulier, dan altijd direct contact opnemen met een van de bestuursleden. Ook als het een speler van het andere team betreft.

Lees hier alles over de strafformulieren en rapportformulieren.

Direct rood
Een speler welke tijdens een wedstrijd direct een rode kaart ontvangt is per direct geschorst voor bindende wedstrijden voor onze vereniging. De speler die een directe rode kaart ontvangt, krijgt geen schriftelijk bericht van de KNVB over zijn niet speelgerechtigdheid voor de eerstvolgende bindende wedstrijd. Op de opgelegde straf door de tuchtcommissie naar aanleiding van de directe rode kaart, mag de bindende wedstrijd waarvoor de betrokken speler niet speelgerechtigd was in mindering worden gebracht.

Doelpuntenmakers
Al jaren proberen we alle doelpuntenmakers van competitiewedstrijden bij te houden. Elke aanvoerder/leider van het team ontvangt bij aanvang van het seizoen een lijst waarop de doelpunten kunnen worden bijgehouden. Een aantal keer in het jaar zal worden gevraagd de doelpuntenmakers door te geven.

Materiaal
Wees zuinig op al het materiaal! Waardevolle spullen van spelers altijd meenemen de zaal in. Doe dit ook met de waardevolle spullen van de vereniging, dus tas met niet gebruikte tenues meenemen in de zaal! Aanschaf van tenues en andere spullen is duur en gaat ten koste van de contributie. Houdt daarom altijd alle spullen bij elkaar in één tas. Tenues worden om de beurt gewassen. Iedereen zijn eigen tenue mee naar huis geven is niet toegestaan. Dan raken spullen kwijt of beschadigd.

Interne problemen
Mochten er problemen binnen het team zijn, meld dit dan bij een bestuurslid. Het bestuur kan -indien gewenst- proberen te helpen en is in ieder geval tijdig op de hoogte.

Goed gedrag
Toon bij wedstrijden altijd goed gedrag naar medespelers, tegenstander en scheidsrechter. Wees blij dat er iemand is die de wedstrijd wil leiden. Wangedrag wordt niet getolereerd. Het bestuur kan iemand een officiële waarschuwing, berisping, boete of schorsing opleggen. Bij herhaald wangedrag kan het bestuur besluiten een speler te royeren.